понеділок, 8 січня 2018 р.

Проблема куріння в підлітковому віці.

Паління цигарок – одна з найшкідливіших звичок, що негативно впливає на здоров’я не тільки самих курців, але й оточуючих. Зараз вона перетворилася в епідемію, що поширюється не тільки серед чоловіків, жінок, а й серед підлітків і дітей. 

Сьогодні паління – загальнонаціональна проблема. І хоч державою ведеться боротьба з палінням, а тютюнові фабрики з кожної пачки попереджають про шкоду тютюну, кількість людей, які палять не зменшується. Кожні шість секунд тютюн забирає одне життя. Щорічно куріння цигарок стає причиною смерті 5,4 мільйонів людей. Якщо не почати рішучих заходів, то до 2030 року ця цифра виросте до восьми мільйонів. В 21 сторіччі від тютюну може вмерти майже мільярд людей, що не зуміли побороти свою пристрасть до цигарок.

У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не позначалося паління. Онкологічні захворювання, починаючи з раку легенів, порушення обміну речовин, серцево-судинні захворювання, погіршення зору – ці та ще цілий букет інших захворювань. Крім того, паління притупляє почуття голоду, тому людина, котра палить, не стежить за харчуванням, може взагалі обійтися цигаркою та кавою, що додає до списку захворювань ще й шлунково-кишкові захворювання.

Більшість курців починають палити в підлітковому віці. З тих, хто почав курити в молодому віці й продовжує курити все своє життя, половина, в остаточному підсумку, помирає від хвороб, пов’язаних з палінням. Шкода паління для підлітків катастрофічно велика, воно заважає росту організму, завдає удару по органах у момент їхньої найбільшої незахищеності, коли вони ще не виробили імунітету до зовнішніх подразників. Шкідливий вплив тютюнової отрути позначається на роботі головного мозку. У курящих юнаків на 5 % знижується обсяг пам’яті й на 4,5 % легкість навчання, точність додавання цифр погіршується на 5,5 %. Не дивне тому їх відставання у навчанні. Крім фізіологічної небезпеки в цей період, величезна і психологічна шкода паління для підлітків. Куріння також є однією з головних причин неврозів у дітей. Вони стають дратівливими, запальними, погано сплять. У них з’являються неуважність, слабшає увага, порушується пам’ять і розумова діяльність. Виявлено зв’язок тютюнопаління з виникненням епілептичних припадків. Відомий випадок, коли в 12-літнього хлопчика під впливом інтенсивного паління з’явилися епілептичні припадки. Вони пройшли без усякого лікування після припинення паління. Куріння цигарок не є основною причиною епілепсії, але може спровокувати судорожні припадки й ускладнювати їхнє протікання.

Оскільки в останні десятиліття дуже зросла поширеність підліткового паління, дослідники й практики стали піднімати питання про необхідність створення лікувальних програм, націлених на припинення підліткового паління. Однак ця область як і раніше слабко розроблена, а література, що стосується надання допомоги підліткам, які палять, обмежена. Дитяче й підліткове паління – серйозна проблема, рішення якої вимагає комплексного підходу. Повинна бути налагоджена послідовна ефективна виховна робота в школах. Необхідно підключати не тільки державні, але й громадські організації. А ще, думаю, школярам потрібно розповідати не тільки про те, що шкідливо, але й ще про те, що здорово й корисно. А саме – про заняття в спортивних секціях, яких, між іншим, не так вже і мало.

Причини формування пристрасті до куріння цигарок в молодому віці різноманітні , але найбільш поширені такі, як цікавість, приклад дорослих, друзів, вплив телебачення, кіно й т.д. Що стосується паління серед підлітків, то в даній  ситуації переважає бажання виглядати дорослим, тобто має місце наслідування, лише потім звичка укореняється й вступають у дію фактори залежності. Якщо ми хочемо, щоб дитина не курила, тоді й самі не повинні цього робити. В ідеалі, дитина із самого раннього віку повинна бачити, що його близькі не курять, а точніше, не повинна спостерігати паління близьких ні в яких ситуаціях. Таким чином, за рахунок перерахованих вище мір знизивши привабливість паління серед дорослого населення, можна усунути тягу до цього у підлітків.

Для скорочення паління можна застосовувати багато різних мір, включаючи й строге обмеження місць для паління, і штрафи, і закони для скарг із боку некурящих, і державні медичні установи, що спеціалізуються на лікуванні цього виду проблеми й т.д. Говорячи про допомогу некурящим, можна запропонувати безкоштовне лікування й санаторний відпочинок страждаючих від алергії на тютюн і від зараженості організму продуктами диму цигарок. Але все це вимагає перегляду, як економічної, так і соціальної політики держави, у якій ми живемо.

Особисто я ніколи не палила і не збираюся робити цього в майбутньому. Це переконання маю з дитинства і, незважаючи на численні заразливі приклади, воно тільки зміцнюється. Адже не мати шкідливих звичок – це не тільки не шкодити здоров’ю, це значить бути вільною людиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар